Organska Spelta

Spelta žitarica, poznata pod nazivom krupnik ili pir, godinama je nezasluženo zapostavljena zbog pšenice, a danas se sve više traži. Uzgaja se od davnina, tačnije 5000 godina pre nove I Stari Grci su je smatrali poklonom božanstva Demetre.

Najpoznatiji proizvod ove žitarice- speltino brašno možete koristiti umesto običnog belog pšeničnog brašna za pravljenje hleba, testenine, kolačića, torti, palačinki. Pored toga Spelta je dostupna i u svom izvornom obliku, kao celo zrno, koje možete spremati kao pirinač.

Razlike između speltinog brašna i običnog pšeničnog su brojne, a najvažnija je gluten. Iako ga I jedno i drugo brašno sadrže, gluten koji se nalazi u speltinom brašnu lako je razgradljiv u vodi ili prilikom grejanja, dok se pšenični ne rastvara čak naprotiv postaje jači. Ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na Speltu (napominjemo da Spelta svakako sadrži gluten I ne preporučuje se osobama koje su alergične na gluten). Takođe, Spelta je na ceni i zbog svog prijatnog, orašastog ukusa.

Slobodno je mogu koristi deca, odrasli, trudnice i starije osobe..

Hranjive materije u Spelti ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok. Svojim sastavom Spelta može pozitivno uticati na podizanje imuniteta.