Organskom poljoprivredom doprinosi se minimalnom zagadjenju životne sredine, pospešivanju plodnosti zemljišta i proizvodnji hrane za zdraviji način života. Biološki uzgoj lišava proizvodnju žitarica svih sastojaka koji su štetni po čoveka i prirodnu okolinu.

Proizvodi iz organske proizvodnje su bezbedni, zdraviji i imaju veću nutritivnu vrednost. Istraživanja pokazuju da organski proizvodi sadrže čak 63% više kalijuma, 73% više gvožđa, 125% više kalcijuma i 60% više cinka nego proizvodi dobijeni konvencionalnom proizvodnjom. Zbog samog načina i procesa proizvodnje koji je u harmoniji sa prirodom organski proizvodi imaju veću životnu energiju i snagu, koja je odgovorna za održavanje imuniteta i vitalnosti ljudskog organizma. Naročito se ističe značaj u ishrani dece.

U proizvodnji naših proizvoda nisu korišćeni pesticidi, veštačka djubriva, aditivi, jonizujuća radijacija, genetske modifikacije. Naša farma je udaljena od fabrika, auto-puteva, kanalizacionog zagađenja…

Osnovne principe za razvoj organske poljoprivrede postavio je IFOAM (Međunarodna federacija pokreta za organsku poljoprivredu). Na ovim standardima zasnivaju se regulative EU, zatim Codex Alimentarius, kao i Zakon o organskoj proizvodnji Republike Srbije.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *